22 листопада 2018, 18:11, Україна

В Європі зростає попит на лікарські трави українського походження

За словами Євгенія Шумейка, власника компанії «Добротрав», яка спеціалізується на вирощуванні та заготівлі високоякісної рослинної сировини, найпопулярніші позиції експорту — цвіт ягоди бузини, цвіт липи, лист кропиви, корінь алтею, корінь лопуха, корінь і трава ехінацеї, корінь і лист кульбаби, ягоди обліпихи, лист берези, лист мати-й-мачухи, лист подорожника, пише seeds.org.ua.

Зростаючий попит на лікарські трави пов’язаний з тим, що європейські виробникам поступово відмовляються власноруч вирощувати продукцію, закуповуючи готову сировину в Україні та перепродаючи її інакшим країнам.

«Наприклад, Польща та Болгарія, які раніше традиційно самі вирощували і заготовлювали багато лікарських рослин, почали від цього відходити. Відповідно, вони з чистих експортерів перетворюються на імпортерів, в тому числі закуповують продукцію і з України, а вже потім перепродають її клієнтам до Німеччини, США, Японії. За минулий рік Україна експортувала до 4 тис тонн, внутрішній ринок склав десь 1-1.5 тис тонн», — ділиться фахівець.

На його погляд, надалі попит з боку Євросоюзу лише зростатиме. При цьому маржинальність такого виробництва залежить як від окремих рослин, так і від попиту зі сторони країн-імпортерів.

«Є позиції, які заготовляються і з дикорослих і з тих, що вирощуються. Залежить від того, хто як сушить, які сушки, яка механізація процесу, логістика, вартість робочої сили, по якій ціні його продає, це в середині країни, чи це експорт, якої якості. Наприклад, може бути додаткова доробка, яка піднімає ціну на товар, інколи навіть в рази. Кожна позиція дуже індивідуальна, на неї змінюється попит і прибутковість. А є такі позиції, які рік-два нікому не потрібні, потім вони у всіх закінчилися і всім вони потрібні. Такі позиції доволі важко заготувати і вони, як правило, завжди користуються попитом, бо їх не можна заготувати багато і перенаситити ними ринок, серед таких: цвіт липи, плоди каштану, ягоди бузини», — підсумував Євгеній Шумейко.