22 листопада 2018, 11:50, ЗЗР

Уряд ухвалив постанову, яка вирішує проблему з утилізацією непридатних пестицидів

21 листопада Кабмін підтримав позицію Мінприроди та схвалив зміни щодо контролю за транскордонним перевезенням небезпечних відходів та їх утилізацією, повідомляє прес-служба Мінприроди.

«Ситуація давно потребувала вирішення, оскільки в Україні ще з часів колишнього СРСР накопичилося понад 8,5 тис. тонн непридатних для використання та заборонених до застосування пестицидів», — зауважив Остап Семерак, Міністр екології та природних ресурсів України.

За його словами, в Україні було лише одне підприємство, яке б могло здійснювати утилізацію таких відходів. Як показала практика, зупинка такого підприємства автоматично заводить країну в колапс.

«На сьогодні виникла ситуація, коли у нас взагалі відсутні підприємства, які б могли здійснювати утилізацію цієї категорії відходів. Проте такі підприємства є в інших країнах, однак через законодавчі колізії до цього часу була заблокована можливість утилізувати пестициди за кордоном. Логічно, що ми не можемо залежати від одного підприємства, ставлячи під загрозу життя і здоров’я наших громадян та лише збільшуючи обсяги хімвідходів», — зазначив Міністр.

В даній ініціативі Уряд не лише підтримав Мінприроди, але й допоміг привести нормативно-правові акти, що регулюють цю сферу, у відповідність з міжнародними вимогами, зокрема Базельської конвенції.

«Відтепер суб’єкти господарювання зможуть самостійно прораховувати, як найбільш вигідно здійснювати утилізацію та видалення непридатних хімічних речовин, що використовуються в аграрному секторі. Ми нарешті зможемо очистити країну він цієї отрути», — підсумував Остап Семерак.

При цьому він зазначив, що навіть, якщо в Україні буде працювати кілька підприємств із утилізації пестицидів, за суб’єктами господарювання  все одно залишиться право обирати, де проводити таку утилізацію.