22 листопада 2018, 10:50, Україна

Український бізнесмен побудував успішний бізнес на вирощуванні фруктів та ягід

10 років тому в селі Снітків на Вінниччині Сергій Українець вирішив організувати власне підприємство з вирощування та переробки плодово-ягідної продукції. Про це йдеться в проекті Latifundist.com та банку ПУМБ We make food.

Разом з партнерами він взяв в оренду землю і заклав яблуневий сад площею 176 га. Пізніше заклали ще 2 га суниці садової та 21 га малини.

«Ґрунт в цій місцевості ідеально підходить для вирощування кісточкових фруктів і ягід. На місці, де сьогодні знаходяться доглянуті сади, раніше були справжні дикі «джунглі». Після викорчовування і очищення заклали там молоді сади, пізніше почали вирощувати малину та лохину», — розповідає Сергій Українець.

Основні сади компанії знаходяться в селі Сніткове, проте на досягнутому зупинятись не збираються. В скелястому районі за Мурованими Курилівцями наразі закладається ще 430 га нових садів.

«Підприємство також заклало вишневий сад площею 25 га, скоро будуть висаджені ще 32 га. Використовуємо лише сертифіковані саджанці з Бахмутського розплідника», — розповідає власник «Тріада-МК».

Суницю садову на підприємстві вирощують за новою технологією, в тунелях. Рослини висаджують не «шахматкою», а на високу гряду.

«Квітконоси ростуть активніше, відповідно, в результаті виходить більшу кількість ягід. Така форма посіву дозволяє ягоді не лягати на землю, вона встигає дозріти. Всі саджанці накриваються плівкою для захисту від сонячних опіків і опадів. Ягоду вирощуємо на краплинному зрошенні», — ділиться Сергій Українець.

З гектару лохини, вирощеної за новою технологією в господарстві «Тріада-МК» планують отримати до 20 тонн врожаю, тоді як при традиційній схемі висадки середня врожайність становить 10-12 т/га. Перший урожай, вирощений планують зібрати уже наступного року.

В яблуневих садах середня врожайність становить 30 т/га. Вирощують сорти Ред чіф, Голден, Айдаред, Пінова, Пінк Леді та інші.

Вінницьке підприємство має власні потужності з переробки. Соки реалізують в Україні під торговою маркою «Miriada fruits». Під тим самим брендом на експорт відправляють заморожені ягоди. Свіжі яблука і ягоди планують реалізовувати в Україні під маркою «Щедрий хутір».