15 лютого 2017, 08:36, Посівна

Підтоплена озимина — на совісті місцевих агрономів

В цьому переконаний Олександр Карпов, колишній головний агроном радгоспу ім. В.Стефаника. В минулому — найбільшого аграрного господарства Західної України.

Він пояснив SuperAgronom.com, що безглузді втрати озимини в Сколівському та Турківському районах Львівщини, а також на Закарпатті, виникають через недалекоглядність місцевих виробників.

«Повені в цій місцевості почались не сьогодні, й не вчора, — говорить Олександр Карпов. — Це завжди була ризикована зона для посіву озимини і місцеві агрономи мусили знати про це. Якщо навіть повінь стається там не частіше, ніж раз у 5-7 років, то сіяти озимі за таких умов просто не можна. Треба одразу планувати посів альтернативних культур».

Озиму пшеницю й ріпак у зоні можливого підтоплення можна замінити пізніми ярими або багаторічими вологолюбними культурами: льоном, конюшиною, кормовими травами, овочевими культурами, бобово-злаковими сумішками, горохом, люпином, гірчицею та ін.

«Для льону це ж ідеальні умови: хоч довгунця, хоч кучерявця. Його колись на Львівщині тисячами гектарів вирощували, а зараз закинули, бо немає ні техніки, ні переробки, — бідкається агроном. — Насінництвом люпину і гороху теж тут завжди займались — прибуткова і цікава справа, але потребує правилього підходу та більше праці. А сучасні виробники націлені на негайний результат з мінімальними затратами — от і маємо озимину під водою».