23 листопада 2018, 10:37, Урожай

У МХП підбили підсумки літньо-осінніх польових робіт

Як зазначив Олексій Сергієнко, головний агроном «МХП», поточний сезон в плані врожайності для Агрохолдингу видався успішним, втім, не обійшлось і без проблем.

За результатами збиральних робіт середня врожайність озимої пшениці у господарствах компанії цьогоріч становила 6,12 т/га, кукурудзи — 10,21 т/га, соняшнику — 3,22 т/га, сої — 2,93 т/га. Окрім традиційних культур, хорошу врожайність продемонстрували і нішеві: квасоля та сочевиця.

«У сегменті нішевих культур на площі 2,2 тис. га цьогоріч сіяли квасолю і сочевицю. За результатами жнив отримали досить непогану врожайність: квасолі — 2,5 т/га, сочевиці — 1,7 т/га», — зазначив Олексій Сергієнко.

До основних проблем, які цьогоріч вплинули на якість врожаїв, за словами головного агронома, можна віднести шкідників, дощі влітку та спричинені ними хвороби.

«Тривалі безперервні опади влітку спонукали розвиток епіфітотій збудників різного походження. Навіть якісна система захисту не дала 100% ефекту. Якщо говорити про шкідників та хвороби — цьогоріч ми стикнулись з клопами, які пошкоджували соняшник, а тривалі опади спричинили розвиток комплексу хвороб. На полях України на посівах кукурудзи з’явилася діабротика. Тому до наступного сезону ми ретельно готуємось та прораховуємо подібні ризики, щоб мати змогу оперативно мінімізувати наслідки», — повідомив головний агроном «МХП».

Наразі на полях компанії завершилась посівна озимих культур. Традиційно, озимі та ріпак в структурі площ «МХП» займають 25%. За словами Олексія Сергієнка, посівна пройшла в оптимальні терміни, без суттєвих погодних негараздів.

«Наразі озимі культури перебувають в хорошому фізіологічному стані, добре пройшли загартування. Попереду зима з її особливостями та несподіванками, проте агрономічна служба в повній мірі виконала всі технологічні заходи для хорошої перезимівлі», — додав головний агроном «МХП».

Слідкуючи за перезимівлею озимих культур в компанії готуватимуться до весняної посівної. Повідомляється, що пізніми культурами в наступному сезоні планується засіяти 70% площ. Це в основному кукурудза, соняшник, соя, інші нішеві культури.