21 листопада 2018, 11:35, Техніка

Дрони хочуть включити до списку компенсації вартості с/г техніки

За словами ініціаторів законопроекту, відносно недорогі і мало затратні в експлуатації, дрони на сьогоднішній день ефективно використовуються для оперативної оцінки полів і локального внесення засобів захисту рослин, пише unn.com.ua.

«Наразі розвиток технологій діагностики та оцінки стану рослин за допомогою безпілотних літальних апаратів гальмується відсутністю державної підтримки впровадження даної технології», — йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

До того ж таке обладнання вимагає високого рівня кваліфікації користувача, оскільки отриману інформацію необхідно інтерпретувати — виявити індикатори та встановити їх зв'язок з конкретними характеристиками стану рослин, і як результат, конкретні рекомендації щодо виконання тих чи інших технологічних операцій.

Держава виділила аграріями менше третини коштів на компенсацію вартості сільгосптехніки
Читати по темі

При цьому, ще однією проблемою для впровадження безпілотників і інших інноваційних технологій є небажання сільгоспвиробників переходити на використання інноваційної техніки через її високу вартість. У великій мірі доля впровадження технологій, якими б унікальними і ефективними вони не були, залежить від інвестицій зацікавлених компаній і аграріїв.

Вирішити вищевикладені проблеми пропонується шляхом розширення переліку техніки і обладнання для агропромислового комплексу в частині надання бюджетної підтримки на дрони.