14 лютого 2017, 16:52, Технології

No-till дозволяє подолати ерозію та відновити родючість — досвід

В цьому переконаний Олексій Іванов, комерційний директор ТОВ «Компанія Агромир».

Він розповів SuperAgronom.com, що, з його досвіду, після відмови від плуга родючість земель зростає.

«Наприклад, плановий аналіз в господарстві «Вікторія Агро» на Кіровоградщині показав збільшення вмісту гумусу з 4,36 до 4,67%. Господарство використовує технологію No-till з 2007 року. Аналізи проводились в 2010 та 2015 роках, — повідомив Олексій Іванов. — Схожі цифри отримують і наші колеги по технології No-till».

Також велику роль відіграє технологія No-till і в захисті від змиву та вивітрювання ґрунтів. 

Висока розораність, знищення лісосмуг, розташування полів на схилах та укрупнення полів призвели до розвитку небувалих ерозійних процесів. Водна ерозія відбувається на схилах вже 0,5°. Суглинкові і глинисті безструктурні ґрунти з низькою водопроникністю втрачають 70% дощових опадів і 100% талої води.

«Майже 4 млн. гектарів с/х угідь розташовані на схилах від 3° і більше. На таких полях змив ґрунту під просапними культурами може сягати 100-200 т/га, — говорить Олексій Іванов. — Це загальнодоступні дані»

За таких умов затримати опади, зменшити випаровування вологи та зменшити вплив вітрів допомагає лише товстий шар мульчі. Для цього важливо залишити рештки попередника на полі і не проводити механічний обробіток. Природа зробить все сама.