20 листопада 2018, 16:35, Насіння

ЄС затягує процедуру визнання системи сертифікації насіння України

На сьогоднішній день основною перешкодою для експорту українського насіння до ЄС є невизнання Європейським Союзом еквівалентності системи сертифікації насіння України вимогам ЄС, пише ukrseeds.org.ua.

Нагадаємо, що ще в 2011 році Україна згідно процедури визнання еквівалентності подала запит на проведення міжнародного аудиту представниками Європейської Комісії. За результатами офіційного аудиту DG Sante, який було проведено у червні 2015 року, отримано позитивний висновок, про що складено відповідний звіт. Упродовж 2016-2018 рр. звіт вже декілька разів розглядався секціями Європейської Комісії, але поступу у розгляді цього питання не відбулося, наразі ринки ЄС для насіння вирощеного в Україні досі залишаються закритими.

Разом з Україною дії по проходженню аудиту для отримання еквівалентності здійснювали Молдова та Бразилія. Незважаючи на те, що згадані держави пройшли аудит пізніше ніж Україна, а саме у 2016 році, стосовно них наприкінці жовтня цього року вже ухвалене кінцеве рішення про визнання систем еквівалентними.

«Ми вітаємо Республіку Молдова та ФР Бразилія з позитивним рішенням Європарламенту, однак, для нас є незрозумілим ігнорування ЄС запиту від України. Відкриття ринку ЄС для насіння, виробленого в Україні, стане ще одним поштовхом для збільшення інвестицій в економіку нашої держави, та сприятиме подальшому розвитку сектору», — зазначила Сюзана Григоренко, голова Насіннєвої Асоціації України.

Стосовно України процедура визнання триває вже 7 років з моменту подання заявки та 3 роки після аудиту.

«Сподіваємося, що Представництво ЄС в Україні почує заклик до дії від українського насіннєвого сектору та сприятиме якомога швидшому розгляду нашого питання в Європарламенті», — зазначив Роман Граб, координатор насіннєвого комітету Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Читати по темі: Удосконалення насіння: як створюють посівний матеріал кукурудзи на ЛНЗ