20 листопада 2018, 12:30, Насіння

Першою в світі ГМ-пшеницю почне вирощувати Аргентина

Популяризацією ГМ-пшениці в Аргентині займається компанія Bioceres, пише efarmnewsar.com.

«Пшениця HB4 вже була схвалена SENASA (Служба якості і охорони здоров'я харчових продуктів) і Conabia (Комісія консультантів по біотехнології). Експерти прийшли до висновку, що вона не становить ризику для здоров'я людей і тварин та не несе шкоди навколишньому середовищу. Третій крок — схвалення від секретаріату агропромислового відомства даних про вплив виробництва ГМ-пшениці на ринки (вітчизняні і зарубіжні). На це рішення ми очікуємо уже півтора роки», — зазначив Федеріко Трукко, генеральний директор аргентинської компанії Bioceres.

Леонардо Саркіс, міністр сільського господарства провінції Буенос-Айрес та Асоціація фермерів No-Till (AAPRESID) також виступили з підтримкою надання дозволу на вирощування в Аргентині ГМ-пшениці HB4.

За словами представників компанії Bioceres, великою перевагою такої пшениці є те, що в умовах посухи HB4 дозволяє отримати на 25% більше зерна, у порівнянні з традиційними сортами.

«Якщо рослини звичайної пшениці в умовах посухи обмежують свою транспіраційну функцію, то HB4 пшениця в таких умовах дозволяє зберігати фізіологічні функції на більш високому рівні. Коли рівень вологи в ґрунті відновлюється, пшениця HB4 нарощує більше біомаси і дозволяє отримати вищу, у порівняні з звичними сортами, кінцеву врожайність», — зауважив Франсиско Айяла, вчений з Bioceres.

Повідомляється, що вирощену ГМ-пшеницю планується постачати на ринки Бразилії, Уругваю, Парагваю і США. За попередніми прогнозами надання дозволу на вирощування трансгенної пшениці в Аргентині слід очікувати уже в наступному сезоні.

«Для початку ми маємо насіння для посіву на 20 тис. га в наступному році. Я сподіваюся, що уряд усвідомлює, що HB4 є важливою віхою розвитку наукового сектора в країні і глобального харчового та сільськогосподарської ланцюжка в цілому», — підсумував Федеріко Трукко.