19 листопада 2018, 17:10, Урожай

Рентабельність вирощування рису в Україні сягає 100% — експерт

Про оцінку рентабельності вирощування рису в Україні у блозі на iAgro розповів Володимир Дудченко, директор Інституту рису НААН, пише agroday.com.ua.

За його словами, внутрішнього виробництва рису зараз вистачає, аби задовольнити третину споживання. Сіють культуру переважно в Херсонській та Одеській областях, хоча вже є зацікавленість культивувати і серед фермерів Полтавщини та Дніпропетровщини.

«Зараз в Україні нараховується 30 тис. га рисових зрошувальних систем, виробництвом займається приблизно 30 підприємств. Але їх могло би бути значно більше. Особливо з огляду на те, що рентабельність вирощування культури в останні роки складає 100%», — говорить Володимир Дудченко.

За його словами, собівартість тони рису-сирцю, в залежності від врожайності, зараз коливається в межах 4-5 тис. грн. Вихід крупи при переробці становить до 65%, отже її собівартість — 8-8,5 грн/кг. При ціні реалізації близько 14 грн/кг, рентабельність виробництва крупи експерт оцінює в межах 75%.

«Тобто, що вирощування рису, що його переробка на крупу є доволі перспективним напрямком виробництва. Проте у 2019 році значних коливань у посівних площах під рисом не прогнозується. Навряд чи засіють понад 12,5 тис. га», — підсумував директор Інституту рису НААН.