19 листопада 2018, 14:15, Світ

Через заборону інсектицидів від попелиці в ЄС можливе поширення шкідника

Якщо попелиця поширить вірус жовтої карликовості ячменю, то врожайність пшениці, наприклад, у Великій Британії може різко знизитися. Крім того, зниження врожайності може стати постійним явищем, так як стійкий до хвороби сорт пшениці вийде на ринок чи не через десять років, каже д-р Кім Хеммонд-Косак, старший фахівець з хвороб культур в Rothamsted Research.

«Наші вчені вважають, що вже в лютому і березні 2020 року посіви озимої пшениці будуть заражені вірусом, отже, споживачам доведеться купувати більш дорогі продукти харчування, вироблені з використанням імпортної пшениці з Канади, Америки та України», — говорить доктор Хеммонд-Косак. — «2019 рік може стати останнім хорошим роком для європейських врожаїв пшениці протягом деякого часу».

Загроза виникла через заборону на неонікотіноїдної групи інсектицидів, що наразі використовуються для боротьби з попелицями, які і розповсюджують вірус жовтої карликовості.

Д-р Хаммонд-Косак додає:

«Зараз ніхто не тестував рекомендовані США сорти пшениці на їх стійкість до вірусу жовтої карликовості. Стійкість до вірусу була метою розмноження протягом багатьох років через наявність ефективних інсектицидів. З огляду на те, що для виведення нового сорту врожаю потрібно сім або вісім років, а потім два або три роки офіційного тестування, перш ніж різновид надійде для комерціалізації, зрозуміло, що час грає проти нас».

Комах все ще можуть контролюватися піретроїдами, але вже існує мутація стійкості одного з видів попелиці до цих хімічних речовин.

Варіантом порятунку галузі може бути розробка нового інсектициду або перегляд заборони на неонікотиноїди.