16 листопада 2018, 15:20, Посівна

На наступний сезон аналітики прогнозують скорочення посівних площ під цукровим буряком

Таким прогнозом поділився Василь Долінський, аналітик сировинних ринків та сільського господарства НАЦУ «Укрцукор», передає agroday.com.ua.

Згідно прогнозу, наступного року цукровим буряком аграрії засіють 200-220 тис. га проти 270 тис. га у 2018 році та 320 тис. га у 2017 році.

За словами експерта, при нинішніх цінах на цукор та подорожчанні ресурсів виробництва вирощувати буряк стає все менш вигідно.

«На ринку спостерігається циклічність: є ціна — всі відразу хочуть сіяти буряк і відкривати заводи. Як тільки ціна просідає, ситуація міняється до навпаки. Наприклад, зараз цукор можна продати по 10,2-11,5 грн/кг, залежно від якості та розміру партії, пакування. Це дуже мало. Тому в 2019 році посіють явно менше», — зазначив аналітик.

Додаючи, що схожа ситуація спостерігалася в 2014 році. Тоді буряком посіяли 240 тис. га, працювало 36 цукрових заводів. Торік виробництво запустили 46, на поточний час їх працює 40.

Експерт порівнює, що, наприклад, у тій же Європі ситуація дещо інакша. Там працюють кооперативні заводи, які завчасно домовляються з фермерами про об’єми постачання сировини для переробки.

«Наприклад, у Литві чи Польщі знають, по чім будуть здавати буряк на цей завод через три роки. В Україні про ціни зазвичай домовляються при плануванні посівних площ на наступний сезон», — додає Василь Долінський.