15 листопада 2018, 16:45, Добрива

Через високі ціни аграрії вносять недостатньо мінеральних добрив — експерти

Представники аграрної спільноти неодноразово радилися з хіміками щодо виходу із ситуації, але реальних кроків у цьому напрямі поки що не зроблено, пише «Урядовий Кур’єр».

Про актуальне: перипетії на ринку добрив
Читати по темі

На думку Михайла Соколова, заступника голови Всеукраїнської аграрної ради, багато сільгоспвиробників північних регіонів уже планують відмовитися від вирощування озимої пшениці, адже рентабельність цієї культури з урахуванням ціни добрив нульова, а з огляду на погодні ризики з перезимівлею можна зазнати збитків. І у разі, якщо на Півночі пшеницю можна замінити інакшими культурами, то на Півдні альтернативи культури немає.

У свою чергу, за словами Віктора Шеремети, заступника міністра аграрної політики та продовольства, вирішенням проблеми високої ціни може надання на виробництво міндобрив газ вітчизняного видобутку, проте така пропозиція зустрічає негативні оцінки серед населення. Натомість в Мінагрополітики підтримують пропозицію аграріїв знизити ПДВ на життєво необхідні види аграрної продукції.

За словами Ігора Гольченка, радника президента Союзу хіміків України, головною проблемою для вітчизняних хіміків є газ.

«Для прикладу, вартість газу в тих країнах, які конкурують із вітчизняними виробниками на ринку мінеральних добрив: у Польщі газ (станом на 2017 рік) коштував 178 євро за тисячу кубометрів, у Туреччині — 153 євро, в Румунії — 180, у Болгарії — 168. А у нас — 365 євро. У нас вони найвищі в Європі», — наголосив Ігор Гольченко.

Додаючи, що нинішня потреба сільгоспвиробників в добривах становить близько 200 тис. тонн, при цьому 180 тис. тонн уже лежать на складах, проте через високу ціну аграрії не охоче їх купують.

Виходів із такої ситуації, на думку хіміків, два: або вони отримають газ за конкурентними цінами, або держава має запропонувати механізми компенсації. Втім у бюджеті на наступний рік ці пропозиції не відображено, це у свою чергу може спричинити недостатнє внесення добрив уже навесні.