14 листопада 2018, 14:40, Світ

Стійкість до гліфосату та Bt-токсину сягнула критичних значень

Вчені виділили шість різних бар'єрів. Всі вони — в області підвищеного ризику, а для трьох характерний високий регіональний або глобальний ризик. Серед останніх — стійкість до гліфосату, а також Bt-токсину, який виробляють деякі трансгенні рослини. У багатьох регіонах фермери вже повідомляють про масштабне поширення резистентних до них шкідників і бур'янів.

Гліфосат націлений на знищення бур'янів, які вже стійкі до інших гербіцидів. Однак його непомірне використання привело до появи рослин з множинною резистентністю. За словами вчених, без зміни стратегії з контролю бур'янів ця планетарна межа незабаром буде перейдена, що призведе до кризи в сільському господарстві.

Вчені закликають розробити нові стратегії по боротьбі з стійкими бурянами та шкідниками, щоб знизити ризики. Крім іншого, потрібно підтримувати різноманітність сприйнятливих до антибіотиків і пестицидів живих організмів - від бактерій до комах. Багато з них грають важливу роль у здоров'ї людини та екосистемах.

Раніше та ж команда оцінила вплив виробництва їжі на екосистему планети. Дані дослідження виявилися невтішними: багато «планетарних кордонів», наприклад, викиди вуглекислого газу і темпи вимирання видів, вже перевищені. Один із способів повернути ситуацію в більш передбачуване русло - змінити раціон.