13 листопада 2018, 08:35, Україна

В Україні прогнозується зростання попиту на вирощування горіхів

Серед видів горіхів, вирощуваних в Україні, домінує волоський. Наша країна входить в 7% території земної кулі, де даний горіх може рости, і вітчизняні аграрії намагаються максимально використовувати цю перевагу, пише pro-consulting.ua.

Валовий урожай волоського горіха в останні роки стабільно перевищує 100 тис. тонн. Крім того, значна маса горіхів не входить у офіційну звітність, так як становить тіньовий сектор цього ринку. Тіньовики в основному оперують горіхами, скупленими у населення за заниженими розцінками, що дозволяє їм демпінгувати, зберігаючи високу прибутковість.

Приблизно третина вирощених в країні горіхів відправляється на експорт: в 2016 році цей показник становив — 36,4%, в 2017 році — 28,4%.

«Географічна структура експорту залежить від попиту і митної політики в країні-імпортері. Так, у 2017 році різко знизилися поставки українських волоських горіхів у Туреччину, так як там було підвищено імпортне мито на них для підтримки національного виробника. Тому Туреччина зникла з числа основних покупців горіхів в минулому році, тоді як в позаминулому її частка становила 31% від загального обсягу експорту. За підсумками 2018 року поставки в цю країну знову зростуть, тому що імпортне мито на українські горіха знову знижена з 43% до 15%», — зазначають аналітики.

У свою чергу подальшому розвитку ринку горіхів в Україні сприятимуть висока рентабельність вирощування волоського виду (до 450% на шостий рік), збільшення внутрішнього попиту через підвищення купівельної спроможності населення, відновлення державної підтримки галузі.

«Виробники будуть йти по шляху вдосконалення технології вирощування та наступної переробки горіхів з метою збільшення їх врожаю і якості. Це стосується не тільки волоського, а й інших видів горіхів, здатних виростати в нашому кліматі: мигдалю, фундука, арахісу. Очікується, що їх частка в загальному обсязі вітчизняного горіхового виробництва буде зростати», — прогнозують фахівці.