12 листопада 2018, 16:09, Насіння

Канадських фермерів можуть змусити сплачувати податок за насіння

Ключові гравці ринку насінництва в Канаді виступили з пропозицією змінити умови стягнення коштів за використання насіння. Наразі до обговорення представлено дві моделі сплати податку, пише news.agropages.com.

За словами канадських виробників насіння, у випадку з ріпаком більшість насіння купується сільгоспвиробниками щорічно, оскільки у виробництві домінують гібриди, а не сорти. Тим часом, у випадку з пшеницею фермери купують, в основному, сортове насіння, а частка гібридів становить не більше чверті ринку. Використовуючи сортову пшеницю, аграрії можуть повторно засівати поля насінням, вирощеним власними силами. Така ситуація ставить селекціонерів, які займаються розробкою нових різновидів пшениці, в невигідне становище. На думку дослідників і насіннєвих компаній, через це, грошей на фінансування програм по селекції культур наразі недостатньо.

Враховуючи нинішній стан справ до обговорення було представлено дві потенційні моделі стягнення податку.

Перша передбачає стягнення з сільгоспвиробників національного податку на всі нові різновиди культур, в цьому випадку роялті будуть передаватися селекціонерам на основі їх частки на ринку.

Друга модель передбачає укладення спеціального контракту з фермерами, які купують нове насіння і потім використовують його повторно. В такому разі вони будуть змушені щорічно сплачувати компанії-виробнику відсоток.

Нагадаємо, коли Канада відновила Закон про права селекціонерів рослин на відповідність міжнародному Акту UPOV 1991 року, право фермерів на збереження власного насіння було закріплено законодавством. Фактично це положення і буде використовуватися опозицією, яка виступає проти запровадження нових податків.

Тим часом фінансування галузі селекції згідно державних програм наразі є недостатнім, а приватні компанії готові інвестувати в розробку нових сортів пшениці і ячменю лише у випадку надання додаткових коштів, отримувати які планують з кишені фермерів.