12 листопада 2018, 13:50, Посівна

90% площ під озимими перебувають в доброму стані — Укргідрометцентр

Достатня кількість тепла і вологи в ґрунті на початку місяця створили сприятливі для появи сходів, розвитку і вкорінення посіяних озимих культур погодні умови, пише agroinsider.com.ua з посиланням на дані Укргідрометцентру.

Лише в окремих районах північно-східних, східних і південних областей вологозапаси орного шару ґрунту були недостатніми для проростання зерна і подальшого розвитку рослин. На частині площ, зокрема південних районах Херсонщини, 0-10 і 0-20 см шару ґрунту були зовсім сухими, при цьому ґрунтова посуха лише посилювалась.

«Тим часом, агрометеорологічні умови середини жовтня були сприятливими для збирання врожаю пізніх культур», — додали в Гідрометцентрі.

Дощі, які відзначалися в третій декаді місяця, поповнили запаси продуктивної вологи в ґрунті і на кінець жовтня площа з недостатнім і незадовільним зволоженням ґрунту суттєво зменшилась.

«За даними оперативних агрометеорологічних спостережень озимі культури посіяні до кінця вересня досягли оптимальної для перезимівлі фази кущіння. На площах з пізніми строками сівби спостерігалось утворення сходів, формування листків та вузлових коренів. Площа посівів, де сходи не утворилися, незначна», — йдеться в повідомленні.

Загалом стан посівів на 90% площ оцінюється як добрий. Лише на окремих площах південних областей, де спостерігався найбільший дефіцит вологи в ґрунті протягом місяця, спостерігалося пожовтіння листя нижнього ярусу і скручування верхньої частини листа. На окремих полях з озимою пшеницею відзначалася зрідженість 60-90% посівів.

{playBuzz:data-id="67a5138e-e807-4ebd-9fe8-9ec87328872e" data-show-info="false" data-show-share="false" }