12 листопада 2018, 08:30, Урожай

У пошуках корму гризуни мігрують у посіви озимини

Згідно даних Держпродспоживслужби, на вегетуючих посівах озимих зернових та ріпаку гризуни заселили скрізь 3-28% обстежених площ за чисельності 1-2, макс. у посівах ріпаку 4 жилих колоній на гектарі у Вінницькій, Волинській, Рівненській, Черкаській та Чернівецькій областях. Осередково в господарствах Львівської області у посівах озимої пшениці обліковували від 6 до 8 жилих колоній на гектарі.

Підвищену чисельність гризунів також відмічали у багаторічних травах, неугіддях, лісосмугах, осередково садах та на полях, де не проводився післязбиральний обробіток ґрунту. Чисельність на таких полях становила 2-4, осередково 5-7 колоній на гектарі (Вінницька, Волинська, Херсонська обл.). На багаторічних травах 4-5-го років використання у Рівненській області (10 га) обліковували 9, у Львівській (10 га) до 12 жилих колоній на гектарі.

Надалі загроза пошкодження озимих культур, багаторічних трав і насаджень зберігатиметься повсюди, що вимагає проведення моніторингу їх чисельності та при потребі — проведення захисних заходів.