11 листопада 2018, 11:00, Україна

Успіх нішевих культур у великій мірі залежить від їх популяризації на ринку — експерт

У зв'язку зі зміною клімату в Україні аграрії починають придивлятися до вирощування нових, не менш затребуваних на світовому ринку культур. Але для того, щоб ці культури стали не тільки експортними для України, але і затребуваними на внутрішньому ринку, аграріям необхідно розвивати і популяризувати ці культури, пише agro-yug.com.uа.

«Всі культури затребувані. Питання в обсязі, в якому вони затребувані. У нас немає тієї продукції, яку ми вирощуємо, і її ніхто не споживає. При цьому з кожним роком у нас з'являються нові ніші, нові перспективні продукції, які могли б успішно вирощуватися в Україні, в тому числі завдяки кліматичним умовам. Наразі наші фермери тільки придивляються до цих культур. Вони диверсифікують виробництво, шукають нові варіанти, шукають нові культури, нові ніші», — зазначила Тетяна Смирнова.

Наприклад, українські фермери вже почали вирощувати батат і артишок. Правда ці культури поки не дуже затребувані на вітчизняному ринку. Але, безумовно, вони можуть бути цілком успішні в плані експорту.

«Втім, для того щоб цей сегмент дійсно розвивався, його необхідно популяризувати. Тільки тоді ця продукція буде успішною», — говорить фахівець.

Перепоною на шляху до споживання таких продуктів, щоправда, може бути ціна. Це пов'язано з тим, що пропозиція на ринку обмежена.

Експерт аналогічно наводить як приклад лохину. Ще декілька років тому українці не знали що таке лохина, вони не знали в чому різниця між лохиною і чорницею. Тепер ситуація зовсім інакша, ягода уже досить успішно прижилась на вітчизняному ринку.

За словами фахівця, для того, щоб популяризувати і знайомити українців з новими продуктами плодоовочевого сектора, виробникам необхідно об’єднуватись в кооперативи.

«Що заважає фермерам зробити кооператив для того, щоб об'єднати свої зусилля? Якщо вони об'єднають зусилля, то ми говоримо про більш великих обсягах, ми говоримо про зовсім інші канали збуту. Мережі хочуть працювати з постійними постачальниками, які можуть їм гарантувати певні обсяги продукції протягом певного періоду. Тобто це стабільний канал збуту для фермерів і це стабільна виручка», — підсумувала Тетяна Смірнова.