9 листопада 2018, 12:48, Технології

Канада виступила з підтримкою технології редагування генів CRISPR

Нагадаємо, США і ще 12 країн — Аргентина, Австралія, Бразилія, Канада, Колумбія, Домініканська Республіка, Гватемала, Гондурас, Йорданія, Парагвай, Уругвай і В'єтнам — опублікували спільну заяву до Світової Організації Торгівлі про важливість застосування біотехнологій, пише news.agropages.com.

«Сільськогосподарські інновації зіграли важливу роль у збільшенні врожайності і продуктивності агрокультур в країнах, що розвиваються і процвітаючих цивілізаціях. Інновації в біотехнологіях, такі як редагування генів, привели до великих поліпшень з точки зору легкості і точності введення бажаних ознак в сільськогосподарські організми в порівнянні з іншими методами», — йдеться в тексті звернення.

Редагування генів за допомогою технології CRISPR активно обговорюється уже впродовж декількох років. Monsanto описує дану технологію, як «біологічний еквівалент функції «пошуку і заміни» в комп'ютерних текстових процесорах».

У заяві СОТ 13 країн закликали інші держави прийняти послідовні і надійні правила для регулювання генетично модифікованих культур, тобто приймати рішення на основі фактів і науки.

В зверненні втім не підіймалось питання упередженості ЄС щодо використання даної технології. Нагадаємо, цього літа вищий суд Європи ухвалив, що відредаговані генетичні культури повинні регулюватися так само, як і генетично модифіковані рослини (ГМО). Багато асоціації вчених розкритикували таке рішення суду.

Більшість експертів вважають, що редагування генів є точною формою мутагенезу, в якій селекціонери використовують хімікати для створення випадкових мутацій, які генерують нові і корисні властивості рослин.