7 листопада 2018, 16:45, Урожай

Американські виробники кукурудзи зіткнулись з масовим ураженням зерна вомітоксинами

Цього року американські фермери зіткнулися з великою кількістю випадків зараження кукурудзи вомітоксіном. За словами Чарльза Хурбурга, експерт з якості зерна штату Айова, активний розвиток гриба викликаний дощами та затримкою зі збиранням врожаю восени, пише agriculture.com.

Фермерів, які постачають кукурудзу на завод з виробництва етанолу в Альбіоні, штат Мічиган, попередили, що кукурудза з рівнями вомітоксину, який перевищує норму прийматися не буде.

Заводи етанолу в Мічигані і Огайо також перевіряють всі поставки кукурудзи на предмет вмісту вомітоксину і стягують з фермерів фінансові штрафи, якщо їх вантажі не відповідає нормам.

У північній частині штату Нью-Йорк тваринники перейшли на годування корів побічним продуктом, одержуваним при переробці пшениці в борошно, замість забрудненої токсинами кукурудзи. Про поширення кукурудзи, ураженої вомітоксином дізнались тваринники в Канаді, фермери з Онтаріо наразі шукають альтернативу небезпечним кормами.

У минулу п'ятницю компанія з постачання кормів Alltech Inc з Кентуккі провела дослідження 45 зразків врожаю, виявивши, що 80% містять вомітоксин.

Проте за словами Макса Хокінса, представник компанії Alltech Inc, це лише вершина айсбергу. Попереду запланована перевірка більшої кількості зразків, які ще не надійшли в лабораторію через дощі, які затримали збирання врожаю.

Довідка: Дезоксиніваленол (ДОН, вомітоксин) утворюється на зернових культурах в процесі їх вегетації. Найбільш часто уражається грибом — продуцентом мікотоксину — пшениця, потім по спадної йдуть кукурудза і ячмінь.