6 листопада 2018, 12:35, Україна

З початку року сільгоспвиробники отримали менше 16% коштів, призначених на держпідтримку агросектору

Згідно попереднього аналізу за даними проекту «GoЗаАгроДотаціями», станом на серпень поточного року з бюджету аграріям було надано менше 10% держпідтримки. За оцінками експертів, з такими темпами реалізувати усі кошти до кінця року не реально, тому закладені суми пропонують перенести на 2019 рік, збільшивши держпідтримку до 12,4 млрд грн.

Go за агродотаціями. А ви вже скористалися держкомпенсацією? Ми підкажемо, як
Читати по темі

У поданій виданням AgroPolit.com інфографіці аналіз було проведено за трьома показниками: затверджений річний розпис асигнувань з загального фонду бюджету на підтримку АПК та потреби Мінагро, скільки коштів станом на 26 жовтня цього року фактично спрямовано і скільки реально перераховано аграріям на рахунки. Аналіз показав, що останні два критерії по ряду програм не співпадають.

Так, із 12,3 млрд грн всіх витрат з основного фонду бюджету на Мінагро та держпідтримку агросектору саме на основні програми розвитку АПК виділено (тобто аграрії отримали на руки) 1 млрд грн із 6,3 млрд грн, передбачених у бюджеті.

Нагадаємо, з закладених у бюджет 240 млн грн коштів, призначених на часткову компенсацію вартості придбаного насіння фактично спрямовано та перераховано на рахунки аграріїв лише 758 тис. грн. Тим часом програма компенсації вартості садивного матеріалу для виноградарів та садівників реалізована на чверть. Тобто з запланованих 300 млн грн на рахунки аграріїв станом на 26 жовтня потрапило лише 73 млн грн.

Детальніше про фінансування решти напрямків дивіться в інфографіці на AgroPolit.com.