6 листопада 2018, 08:35, Посівна

Погодні умови кінця жовтня сприяли росту і розвитку рослин озимих культур — НААН

Про це йдеться в огляді Національної академії аграрних наук (НААН) України, передає apk-inform.com.

«Визначення стану посівів, проведене в останні дні декади, показало, що в кращому стані перебуває озима пшениця, яка висівалася по чорному пару після гороху у проміжок з 5 по 25 вересня — рослини перебувають в фазі кущіння, середня висота становить від 18 до 36 см», — відзначили експерти.

При цьому повідомляється, що в набагато гіршому стані перебувають посіви озимої пшениці посіяні після соняшнику. У фазі кущіння наразі перебувають рослини, сівба яких проводилася в ранні терміни, а саме — до 10 вересня включно.

На інших площах (оптимальні та пізні терміни сівби) рослини перебувають на початку фази кущіння або вже утворили повні сходи. На окремих площах під озимими (в більшості випадків ранніх строків сівби) при відсутності належного догляду значної шкоди завдала падалиця соняшнику, яка виявилася потужним конкурентом рослинам озимих зернових в споживанні вологи і поживних речовин.

«Таким чином, жовтень для озимих зернових культур і ріпаку виявився досить складним, але в цілому порівняно сприятливим, порівнюючи погодні умови звітного періоду минулих років. У зв'язку з цим є підстави стверджувати, що на більшості посівних площ озимі зернові культури і ріпак увійдуть в зиму в хорошому і задовільному стані», — підсумували в огляді.