5 листопада 2018, 15:25, ЗЗР

Польща домоглась надання дозволу на обробку насіння цукрових буряків неонікотиноїдами

Про це аграріям повідомив Ян Кшиштоф Ардановскі, міністр сільського господарства Польщі, зазначивши, що таким шляхом міністерство лобіює в ЄС захист виробників цукрових буряків, пише topagrar.com.

Нагадаємо, до цього Асоціація польських виробників цукрових буряків уже зверталася з проханням надати дозвіл на протруювання насіння, вказавши на негативні наслідки для врожаю через заборону неонікотиноїдів.

В результаті Польща стала шостою країною ЄС зі спеціальним дозволом на обробку насіння неонікотиноїдами.

Згідно даних Асоціації польських виробників цукрових буряків, постійне вирощування культури без захисту цими активними інгредієнтами навряд чи можливо, оскільки фермери будуть змушені проводити кілька процедур захисту рослин замість одноразової обробки. Це призведе до негативних наслідків для навколишнього середовища, а також до загибелі цукрових буряків через розмноження шкідників.

При цьому, європейський орган з безпеки харчових продуктів (EFSA) оцінив подальші ризики таких дій для бджіл і рекомендував після цукрових буряків висівати злакові культури, які не так приваблюють бджіл, а відповідно у подальшому становитимуть для них меншу загрозу.

Читати по темі: Заборонені діючі речовини пестицидів у Європі та Україні