5 листопада 2018, 13:25, Урожай

Результати фітосанітраного моніторингу поширення хвороб та шкідників у посівах озимих культур

Згідно останніх даних, борошнистою росою охоплено 0,5-5% рослин. Септоріозом, кореневими гнилями, осередково бурою листковою іржею уражено 1-3%, на Полтавщині та Львівщині – до 8% рослин, інформує Держпродспоживслужба.

У степових, осередково лісостепових областях переважно у посівах озимої пшениці, розміщеної після стерньових попередників, триває малоактивне живлення личинок хлібної жужелиці, які чисельністю 0,2-2 екз. на кв.м пошкодили 2-4% рослин.

У посівах відмічається осередкова шкідливість личинок злакових мух, яких виявляють на 5-25% обстежених площ за середньої чисельності 2-5, макс. 9 екз. на кв. м (Київська обл.). Ними пошкоджено 0,5-6% рослин. Гусениці озимої совки в чисельності 0,5-2 екз. на кв. м пошкодили до 4% рослин. Сисними шкідниками заселено та пошкоджено від 5 до 16% рослин культури.

На 15-58% обстежених площ озимого ріпаку 2-10% рослин хворіють на пероноспороз, фомоз, альтернаріоз, білу плямистість, які охопили 3-15% рослин.

Подекуди відмічається шкідливість хрестоцвітих блішок, які за щільності 1-3 екз. на кв. м пошкодили 2-10% рослин. Скрізь несправжніми гусеницями ріпакового пильщика пошкоджено 2-6% рослин чисельністю 1-3 екз. на кожну. Подекуди ріпаком харчуються капустяна попелиця, листкоїд, білани, підгризаючі та листогризучі совки.