2 листопада 2018, 12:45, Світ

На антарктичній станції у спеціальних контейнерах вирощують овочі та зелень

Як повідомляє АПК-Інформ: Овочі та фрукти, робота була розпочата в 2015 році, а восени 2017 року перший контейнер був доставлений на антарктичну станцію Ноймайєр (Neumayer-Station III). Він призначений для постачання свіжими овочами та зеленню колективу станції з 10 осіб і оснащений системами контролю мікроклімату. Перший урожай був зібраний в лютому 2018 року, а до 13 вересня було підбито перші підсумки.

З площі лише 13 м2 в умовах повністю штучного мікроклімату при постійній температурі 21 оС і відносній вологості повітря 65% за півроку було вирощено 77 кг салату, 51 кг огірків, 29 кг томатів-черрі, 12 кг кольрабі, 5 кг редису і 9 кг пряносмакових рослин.

Однак не всі культури росли і плодоносили однаково добре. Так, не вдалося отримати урожай перцю і суниці. Самі рослини росли швидко, але спроби штучного (ручного) запилення зазнали невдачі, на перці зав'язалося всього кілька плодів, а на суниці жодного.

Використані в експерименті контейнери EDEN-ISS виявилися цілком придатними для застосування у кліматично несприятливих точках Землі, а також, як було задумано їх розробниками, - для використання в космічних місіях на Місяць і Марс. Зазначається також, що коли погодні умови не дозволяли фахівцю, що доглядав за «грядками», вийти із приміщення станції і пройти 400 м до контейнера з рослинами, то в таких випадках весь моніторинг і контроль умов росту рослин здійснювався віддалено з Бремена (Німеччина), де розташований Центр повітряних і космічних польотів (DLR).