1 листопада 2018, 08:30, Урожай

Запилення бджолами дозволяє в рази збільшити врожайність плодово-ягідних культур

За словами Мирона Пундора, експерта з агроефективності, прикладом ефективності використання бджіл є запилення садів мигдалю в Каліфорнії (США). Навесні в тамтешні сади площею 400 тис. га пасічники завозять понад 1,7 млн бджолосімей, пише agrotimes.net.

Власникам садів одна бджолосім’я обходиться в 160-170 доларів, а на 1 га квітучого мигдалю їх необхідно 4-5. За даними USDA, таке запилення обходиться фермерам в 280 млн доларів, або більше 700 доларів/га. Однак завдяки повноцінному перехресному запиленню вони збирають 1 млн тонн горішків на суму понад 5 млрд доларів.

У Туреччині, де також оцінили цю сторону бджільництва, аграрії за допомогою запилення отримують продукції на 28,4 млрд євро. Для порівняння: меду та інших продуктів з пасік турки виробляють на 563 млн євро.

Найчастіше бджоли використовуються для запилення ягід (чорниці, полуниці, малини, ожини). Ця процедура обходиться американському фермеру в 80-90 доларів на бджолосім’ю, а потрібно їх 2-3 на гектар, і це істотно покращує якість і врожайність ягід.

Завдяки перехресному запиленню в яблуневих садах число зав’язей виростає в 5,5 рази, а вага яблук — на 26%, врожайність — на 60%. Водночас українські садівники, ігноруючи перехресне запилення, щороку втрачають 50 тис. грн/га, підкреслює Пундор.

В Узбекистані запилення бджолами підняло врожайність абрикосів майже в 6 разів, сливи — в 11 разів, вишні — 22,5, черешні — в 26,4 рази.

Якщо розмістити всього дві бджолосім’ї поблизу 1 га плантацій гарбузів, динь і кавунів, їх врожайність можна підняти на 60%.

У випадку з яблуками і баштанними витрати фермера на бджолосім’ю складають 50-80 доларів за бджолосім’ю.