31 жовтня 2018, 14:30, Добрива

Підняття цін на газ грозить для України дефіцитом і подорожчанням добрив — прогноз

Про це виданню AgroPolit.com повідомив Геннадій Новіков, Голова Аграрного союзу України.

Експерт зазначає, що банки не кредитують фермерів у яких менше 500 га. Ті, хто кредитується, змушені брати кредити під високі ставки. Це впливає на якість використання добрив.

«Коли я можу купити не 200 тонн добрив, а 100 — це впливає на якість продукції. Чому так склалося? Ми 90% добрив отримували з РФ. Це виявилося новиною для уряду. Вони не зробили нічого, щоб переорієнтуватися і отримувати добрива з інших ринків. Ми зверталися до уряду з системними пропозиціями, як вийти з цього становища. І задіяти альтернативні джерела отримання газу для виробництва. Але уряд вирішив підняти ціни на газ для виробників чим погіршив стан галузі», — додає він.

Тим часом заступник міністра аграрної політики Віктор Шеремета переконує, що міністерство зацікавлене, щоб фермери мали прибутки.

«Якщо дати дешевий газ виробникам добрива, відразу інші гравці на ринку почнуть висловлювати незадоволення. Мовляв ми лобіюємо одних гравців ринку, ігноруючи потреби інших. Але останнє слово за Верховною Радою», — зазначає Шеремета.

У свою чергу Михайло Соколов, заступник голови Всеукраїнського аграрної ради переконаний, що в Україні суттєво зменшують проблему з добривами.

Він зазначає, що світовий ринок виробників добрив сидить на дешевому газі, тому отримав значне зростання потужностей виробництва азотних добрив. В той час Україна втратила ринки.

«Іншого способу отримати добрива, як через доступ до дешевого газу — не існує. Керівництво країни обіцяло, що ми впораємося із заміщенням російського газу на використання добрив, а ми бачимо лише поставки з трьох країн, але по завищеним цінам. Ми постачаємо добрива з Казахстану, Грузії, Польщі, навіть в США заявляють про готовність зайти на український ринок. Нічого крім дешевої сировинної бази не допоможе конкурувати на цьому ринку. Або газифікація вугілля або інші дешеві ресурси», — зазначив Михайло Соколов.