31 жовтня 2018, 09:35, Технології

Покинуті шахти і тунелі трансформують в теплиці для інтенсивного землеробства

У найближчі 3 роки Йіджун Юан, професор з Університету Ноттінгем спільно з професором Саффа Ріффатом будуть працювати над проектом переоснащення недіючих підземних шахт та тунелів в підземні ферми в Великобританії та Китаї, пише farminguk.com.

Університет Ноттінгем вивчає нову концепцію підземних ферм в якості альтернативного підходу до рослинництва, підвищуючи цим самим безпеку харчових продуктів, врожайність і економічну ефективність виробництва. Мета проекту — забезпечити продуктами харчування зростаюче населення.

Економічні підземні тунелі для вирощування сільськогосподарських культур можуть бути побудовані з використанням нових методів буріння. Підземні тунелі будуть з'єднані з вугільними шахтами і тунелями цивільної оборони, багато з яких в даний час уже не функціонують.

За словами професора Саффа Ріффата, в світі налічується надмірна кількість вугільних шахт і тунелів, які можна з'єднати з новими тунелями для виробництва сільськогосподарської продукції. Лише у Великобританії налічується понад 1500 незадіяних вугільних шахт, в Китаї — понад 12 000. Окрім цього, великі площі займають закинути тунелі призначені для протиповітряної оборони.

Вирощувати культури в підземних фермах планують за методом гідропоніки, використовуючи при цьому LED-освітлення. Підземні води можуть використовуватися безпосередньо, або ж вода може конденсуватися з навколишнього повітря.

Найважливішою перевагою підземних ферм є те, що рослини в значній мірі не схильні до впливу кліматичних або сезонних змін. Це дозволяє вирощувати всі види сільськогосподарських культур протягом року.

Повідомляється, що підземні ферми будуть використовувати системи уловлювання і викиду CO2, оскільки ці простори добре підходять для зберігання вуглецю. Моніторинг буде здійснюватися за допомогою датчиків і дистанційного керування.