30 жовтня 2018, 15:30, Урожай

На світовому ринку зростає попит на не ГМ-сою — експерт

Про це розповіла Оксана Просоленко, директор офіційного представництва компанії «Дунайская соя» в Україні, пише ukrainefood.org.

За її інформацією, в минулому році з 358 млн мегатон світового виробництва 86% становила саме ГМ сої, 12% не генномодіфікований продукт.

«Європа — великий ринок-споживач. Близько половини обсягів експорту сої з України спрямовані саме до країн ЄС (2866,5 тис. тонн в 2017 році, 1531,4 – за 8 місяців 2018 року). При цьому частка не-ГМ сої в загальному обсязі переробки в Європі складає 18% (з загального обсягу 16,6 млн мегатон), а частка споживання не ГМ-шроту складає 12% (з загального обсягу 31,1 млн мегатон)», — повідомила представник «Дунайської сої».

Зі слів Оксани Просоленко попит на не ГМ-сою на світовому ринку вже зростає.

Вона також навела інформацію голландського Rabobank, яка опублікована у звіті «Grain & Oilseeds update» в травні поточного року. Згідно цього звіту,  очікується, що попит на «спеціальні» боби, такі як органічні, сертифіковані чи просто не-ГМ боби, в світі зросте, оскільки споживач хоче бути впевненим у сталості виробництва харчових продуктів та хоче мати можливість відслідкувати походження цього продукту.

Зазначимо, що на сьогодні Україна займає 11 місце серед країн Європи та 20 в світі за загальною площею сільськогосподарських угідь, сертифікованих як органічні.