30 жовтня 2018, 12:30, Добрива

Спроба заощадити на добривах може призвести до збитків — експерт

«У рослинництві ключовими факторами є технологія, техніка, насіння, засоби захисту рослин та добрива. Вони повинні бути збалансовані між собою. Казати, що за рахунок якісного застосування одних факторів можна нівелювати недостатнє застосування інших у сільському господарстві неможливо. Сьогодні українські виробники демонструють значний прогрес в технологічному оновленні, значно зросла культура використання ЗЗР, якісного насіння, на полях все більше кращої техніки від лідерів світового тракторобудування, тому ситуація зі зменшенням внесення добрив під урожай 2019 року зненацька стала несподіваним «п’ятим елементом» для вітчизняного рослинництва, зокрема зерно товарного», — каже експерт.

Ігор Ящук зазначає, що практика вирощування озимої пшениці за інтенсивною технологією продемонструвала: для отримання максимального урожаю зерна високої якості за високих доз внесення добрив ці добрива можна вносити під основний обробіток восени, давати в рядки при сівбі і підживлювати посіви під час вегетації. Повну норму фосфорних та калійних добрив необхідно вносити під основний обробіток. Перенесення цих добрив для осіннього або весняного підживлення знижує їхню ефективність.

«Ми бачимо пряму залежність між кількістю внесених мінеральних добрив та їх потребою для повноцінної життєдіяльності рослини і високих врожаїв. Низький рівень внесення та застосування мінеральних і органічних добрив не лише не дозволяє реалізувати генетичний потенціал сільгоспкультур, але й призводить до виснаження ґрунтів і зниження їхньої родючості», — підсумовує директор Інституту охорони ґрунтів України.