30 жовтня 2018, 11:35, Технології

Досліджено як гени коріння рослин впливають на метаболізм азоту

Над дослідженням працювала Сіобан Брейді, біолог Каліфорнійського університету в Девісі, та її колеги з лабораторії Cold Spring Harbor, пише news.agropages.com.

Розуміючи, які саме гени контролюють процеси поглинання та метаболізму азоту в рослин, вчені сподіваються надати селекціонерам інструменти для виведення нових сортів, які потребуватимуть меншої кількості мінеральних добрив та краще їх використовуватимуть.

«Ми знаємо, які гени беруть участь у засвоєнні та транспортуванні азоту, але ми не розуміємо всіх способів регулювання азотного метаболізму», — зазначила біолог Сіобан Брейді.

Більшість цих регуляторних генів, які називаються транскрипційними факторами, були ідентифіковані у стеблах, паростках та листі, але не дуже багато в корінні, куди азот в першу чергу потрапляє з ґрунту.

Для скринування факторів транскрипції сотень генів одночасно, в ході досліджень використовувалась робототехніка. У свою чергу науковці з лабораторії Cold Spring Harbor використовували обчислювальні методи для прогнозування того, які гени найбільш важливі в мережі.

За результатами дослідження вчені встановили основний набір генів, які є визначальним в метаболізмі азоту. Дослідницький проект отримав підтримку з боку DuPont Pioneer, National Science Foundation і Howard Hughes Medical Institute and University of California.