29 жовтня 2018, 11:35, Урожай

За останні 20 років врожайність ГМ-кукурудзи зросла на чверть

Використовуючи інструменти мета-аналізу вчені дослідили понад 6 тис. рецензованих досліджень. Вони показали, що врожайність ГМ-кукурудзи зросла до 25%. Матеріалом для досліду послужили польові дані науковців США, Європи, Південної Америки, Азії, Африки та Австралії, йдеться в матеріалі на Kurkul.com.

У звіті, опублікованому італійським вченими зазначається, що окрім збільшення врожайності, ГМ-культури мають нижчий відсоток мікотоксинів (28,%), фумонізинів (30,6%) та трикотеценів (36,5%), які призводять до економічних втрат, шкодять здоров'ю людей і тварин. Дослідження також підкріпило наукові висновки, що генетично модифікована кукурудза не становить ризику для здоров'я людини.

Завдяки мета-аналізу вчені зробили однозначні висновки, що мають на меті підвищити довіру громадськості до продуктів харчування, виготовлених з генетично модифікованих рослин.

Науковці звертають увагу на те, що основне призначення генної модифікації полягало не в тому, щоб збільшити врожайність, а в тому, щоб зменшити втрати врожаю. Наприклад, у випадку розглянутих сортів ГМ-кукурудзи зменшити втрати врожаю від бур’янів та комах.

Згідно з італійськими дослідженнями, у 2015 році було вирощено понад 53 млн га генетично модифікованої кукурудзи, що становить майже третину загальної площі кукурудзи. Сполучені Штати очолили світове виробництво ГМ-кукурудзи на площі 33 млн га: Бразилія, Аргентина та Канада також вирощують велику кількість цієї ГМ-культури.

Автори вважають, що збільшення виробництва ГМ-кукурудзи у країнах, що розвиваються, може принести фермерам та споживачам економічну користь, а також позитивно вплинути на здоров'я людей. Проведений мета-аналіз також виявив «незначний або неіснуючий вплив ГМО на більшість нецільових комах. Це свідчить про те, що ГМО не шкодить популяції нешкідливих комах».