27 жовтня 2018, 14:10, Україна

Садівник з Волині вирощує саджанці фундука різних сортів

На присадибній білянці садівника росте кількадесят кущів фундука різних сортів. Господар використовує їх не для врожаю, а для формування відводками нових саджанців, пише volyn.com.ua.

За словами Івана Грушковського, маточник не потребує особливого догляду, проте в саду культура потребує більшого догляду.

«Минулої зими була відлига, почався сокорух, і тому не тільки фундук, а й черешні та яблуні попідмерзали. А загалом фундук добре акліматизувався. Можна сказати, що це звичайна ліщина, але окультурена. До ґрунту невибагливий. Садили його навіть на піщаних ґрунтах — ​він і там добре росте», — ділиться волинянин.

Навесні або пізно восени садівник нагинає гнучкі гілки і прикопує, фіксуючи металевими скобами. На перший погляд усе дуже просто. Але насправді це не так.

«Аби кожен пагін пустив корені й у майбутньому став саджанцем, треба дотриматися певних умов. Перш за все не надто підживлювати кущі, бо тоді пагони точно не вкоріняться», — розповідає Іван Грушковський

За його словами, навесні відводки робити краще, бо тоді пагони гнучкіші. А восени 30-40 % можуть не прижитися. Але решта через рік стає саджанцями.

Інші пагони, окрім тих, які прикопують садівник радить витинати. Тоді весь кущ «працює» на відводки.