26 жовтня 2018, 12:35, Урожай

Врожайність кукурудзи на Вінниччині досягла свого історичного максимуму

Згідно даних обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів, станом на 22 жовтня качанисту обмолочено на 47,5% із загальної площі 381 тис. га. Середня врожайність становить 9,9 т/га, пише golos.com.ua.

АгроЕкспедиція: Кукурудза 2018
Читати по темі

Фахівці звертають увагу не тільки на рекордний показник урожайності. Його динаміка зростає з початку збирання і до нинішніх днів. Так, упродовж тижня середня вага намолоченого з гектара зерна збільшилася з 9,71 тонн до 9,9 тонн. Враховуючи, що на початку збирання на круг виходило понад 8 тонн.

Як стверджують фахівці сільгосппідприємств, високий урожай культури забезпечила багатокачанність.

«Ідеться про агротехніку, густоту і, звичайно, погодні умови. Названих чинників вдалося дотримати, так би мовити, на землі і в небі, і ось майже 10 тонн середній показник урожайності», — розповідає один з місцевих агрономів

Втім фахівці зауважують, що остаточна цифра врожайності зернової буде дещо меншою.

«Тільки після сушіння зерна до базисної вологості та його очищення, видалення відходів отримаємо реальний показник урожайності, проте як на мене, він не дуже відрізнятиметься. Принаймні якщо говорити про зерно, зібране у погожі дні цієї справді золотої осені», — пояснює Ігор Федчишин, керівник відділу рослинництва Департаменту АПР Вінницької ОДА.

Нагадаємо, п’ять років тому в регіоні називали рекордним середній урожай кукурудзи 7,4 т/га — таким він був у 2013 році. Відтоді показник поліпшувався кожні наступні жнива. Середньої врожайності майже в 10 т/га, та ще й на такій великій площі, досягли уперше.