25 жовтня 2018, 09:00, Україна

Інститут здоров'я рослин проводить масштабні дослідження деградації ґрунтів

23 жовтня під час круглого столу «Деградація ґрунтів та шляхи їх очищення» за участі Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) представники агробізнесу та науковці обговорювали шляхи вирішення проблеми деградація ґрунтів і пов’язані з нею порушення роботи екосистеми.

За словами Володимира Конограя, кандидата біологічних наук, керівника агробіологічної лабораторії «Інституту здоров’я рослин», основною причиною деградації ґрунтів є господарська діяльність людини.

«Якщо людина «переступає поріг» екологічно допустимого навантаження на ґрунт, він деградує. Причиною може бути як винесення з ґрунту макро- та мікроелементів внаслідок сільськогосподарської діяльності, так і антропогенні забруднення. Сьогодні через ці процеси площі деградованих ґрунтів в Україні невпинно зростають», — відзначає вчений.

За словами фахівців, відновити деградовані землі дуже важко, проте можливо. Для цього передусім потрібно налагодити систему моніторингу ґрунтів і розробити комплекс ґрунтоохоронних заходів, дослідити вміст макро- та мікроелементів у ґрунті, показники його кислотності та кількість гумусу.

«Наразі лабораторний комплекс «Інституту здоров’я рослин» проводить дослідження ґрунту на найбільшу в Україні кількість показників. На основі результатів цих досліджень та польових виїздів на місцевість наші науковці розробляють рекомендації зі зменшення процесів деградації ґрунтів та підвищення рівня їх родючості», — зазначила Ірина Перехрест, керівник сервісно-аналітичного центру «Інституту здоров'я рослин».

Окрім цього, учасники круглого столу дійшли думки про необхідність розробки механізму відповідальності землевласників і землекористувачів за шкоду, яку вони наносять екології України.