23 жовтня 2018, 13:00, Урожай

Мармуровий клоп продовжує масово нищити врожаї в Грузії

Поки до мандаринів та лимонів комахи не дісталися, проте за словами фермерів — ризик подальших втрат дуже високий. При нинішній температурі плюс 25°С, шкодочинність комах лише посилюється, пише mir24.tv.

«Хурму навіть збирати не варто. Все гниле. Коли комаха надкушує плід, він одразу починає гнити. Ми використовували різні хімікати, проте знищити шкідника не вдалось», — повідомив місцевий житель Вахушті Бегларішвілі.

У боротьбі з шкідником Міністерство сільського господарства планує провести спеціальну термічну обробку насаджень.

«Буде використаний метод термічного зрошення. Ми опрацюємо спеціальними реактивами більшість територій. Лісові масиви, відкриті ділянки, — тобто ті місця, куди зможе підібратися техніка. Проте у садах місцевих виробників такі оброки провести не вдасться», — заявив Гіга Арешидзе, Міністр сільського господарства Аджарії.

Адаптуючись до місцевих погодних умов небезпечний шкідник захоплює все більше територій. Під загрозою опинились і посівні роботи. Паразити можуть понищити часник, який фермери завезли з сусідніх регіонів. Мармуровий клоп також завдав шкоди фермерам регіонів Гурія та Імеретія.