23 жовтня 2018, 09:00, Посівна

Посіви озимих зернових відчувають дефіцит ґрунтової вологи

Середньодобова температура повітря коливалася від 9,5 до 16,3°С тепла, що на 5,4-7,0°С вище норми. При цьому спостерігалася висока амплітуда коливань між максимальною і мінімальною температурами. Опадів за звітний період зафіксовано не було, повідомляє УкрАгроКонсалт.

«Протягом звітного періоду в більшості областях спостерігалось зниження рівня вологозапасів в ґрунті. Станом на 10 жовтня запаси продуктивної вологи в 0-20 см шарі ґрунту під озимими культурами оцінювалися як недостатні, місцями незадовільні. На окремих площах Херсонської та Одеської областей орний шар ґрунту був зовсім сухий», — йдеться в повідомленні.

В цілому, на більшості територій сформувалися сприятливі умови для появи сходів, розвитку і вкорінення озимих культур. Лише в окремих районах Харківської, Луганської, Донецької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей вологозапаси орного шару ґрунту знизилися до рівня, недостатнього для проростання зерна і подальшого розвитку рослин.

У рослин озимого ріпаку продовжується формування листової розетки, на пізніх посівах в південних областях відмічається поява сходів. На окремих площах південних областей через посушливі погодні умови спостерігається зрідженість посівів. Загалом стан рослин оцінюється як добрий і задовільний.