22 жовтня 2018, 17:45, ЗЗР

Розроблено спеціальний гель для захисту від шкідливого впливу пестицидів

При розпиленні пестицидів індійські фермери зазвичай не використовують ніяких засобів захисту що призводить до негативного впливу токсичних речовин та серйозних наслідків для здоров'я людей. Для вирішення проблеми індійські вчені розробили спеціальний захисний гель, пише thehindubusinessline.com.

Повідомляється, що препарат можна наносити прямо на шкіру. Гель руйнує токсичні хімічні речовини, що містяться в пестицидах, інсектицидах і фунгіцидах. Речовина дезактивує ці хімічні сполуки, не дозволяючи їм проникати глибоко в шкіру і органи. Ефективність нового препарату спочатку випробували на лабораторних пацюках. Незабаром наукові співробітники планують протестувати його на людях.

Гель під назвою poly-Oxime створений дослідниками з Інституту біології стовбурових клітин і регенеративної медицини в Бангалорі з нуклеофільного полімеру. За результатами лабораторних досліджень пацюки, оброблені гелем, вижили після впливу пестицидів. Тим часом, серед пацюків на яких не застосовували poly-Oxime, спостерігалися симптоми отруєння і смертельні випадки.

За словами розробників, новий засіб захисту не виступає в якості фізичного бар'єру, він діє, як каталізатор для дезактивації органофосфатів. Ефективність препарату зберігається при температурі 20-40°С і навіть після тривалого впливу ультрафіолетового випромінювання.

«В даний час ми проводимо масштабні дослідження безпеки впливу препарату на тваринах. Випробування завершаться через чотири місяці. Згодом ми плануємо провести експериментальне дослідження на людях, щоб продемонструвати ефективність гелю», — заявив доктор Правеен Кумар Вемула, один з учасників дослідницької групи.

В якості наступної розробки група наукових співробітників планує створити спеціальну маску для дезактивації пестицидів, оскільки розроблений гель не забезпечує захисту від вдихання випарів токсичних речовин.