22 жовтня 2018, 12:35, Урожай

Через неврожай проса ціни на пшоно зросли втричі

За словами Івана Томенка, директор агрофірми «Поле», зростання ціни на пшоно пов’язане з низькою якістю поточного врожаю та тенденцією до скорочення площ серед сільгоспвиробників, йдеться в сюжеті на tsn.ua.

«Цього року проса зібрали на 5 тис. тонн менше, якість врожаю значно нижча. Ледь не половина зібраного — неліквід. Якість попсувало дощове літо», — зазначає виробник.

За словами Івана Томенка, останні 8 років в Україні стабільна ціна зберігається на органічне пшоно. Тим часом ціни на звичайне дуже коливаються. Він також додає, що протягом останніх років фермери поступово скорочують площі під просом.

«Зараз пшоно утричі дорожче, ніж декілька років тому. Ціна цієї культури була невиправдано занижена, вона прирівнювалася до фуражних культур, вирощувати її аграріям стало невигідно. З роками посівні площі поступово скорочувались, до 50-70 тис. га», — розповідає Томенко.

Нагадаємо, згідно даних карти «Урожай Онлайн 2018», станом на 18 листопада врожай проса зібрано з 91% площ (48 тис. га). При середньому показнику врожайності в 1,54 т/га валовий збір культури наразі становить — 74 тис. тонн.

Нагадаємо, в новій динамічній інфографіці на SuperAgronom.com зібрані дані щодо врожайності ранніх культур та загальних обсягів зібраної продукції за останні 3 роки. Усю необхідну інформацію дізнавайтесь всього в один клік.