21 жовтня 2018, 09:00, Україна

Фермер з Прикарпаття розвиває екологічно чисте садівництво

Під «Сади Новиці» в Зеленому Яру було виділено 17 га землі із фермерського фонду. На 6 га уже ростуть низькорослі яблуні, ще 11 га необхідно засадити, пише kalushnews.city.

У родинному фермерському господарстві «Сади Новиці» довели, що за дотримання технологій щедрі врожаї можна отримувати і на важких землях та на висоті 517 метрів над рівнем моря.

Власним досвідом садівництва з колегами з Івано-Франківщини та Львівщини Василь Головчак поділився на семінарі, який відбувся у Новиці.

«У чому секрет? П’ять років зранку до ночі на колінах провів: садив, щепив, формував крони. Чи є результат? З трьох тисяч саджанців всохло лише 9 штук. Тепер сад щедро заплодоносив», — розповідає прикарпатський садівник.

Через особливості тамтешніх кліматичних умов сади у Зеленому Яру цвітуть на 2 тижні пізніше, тобто «проскакують» період весняних заморозків.

«Оскільки ґрунти тут важкі, то, щоб коренева система дерева мала доступ повітря і поживу, викопували лунки екскаватором, у кожну давали 30-40 кг перегною», — говорить Василь Головчак.

Наразі у фермерському господарстві експериментують із кількома морозостійкими сортами, які вирізняються врожайністю і стійкістю перед хворобами.