19 жовтня 2018, 15:30, Урожай

Фахівці розповіли яких гризунів варто остерігатись на полях

При детальних та маршрутних обстеженнях площ озимих культур спеціалістами Держпродспоживслужби встановлено, що на 1 га посівів озимих культур нараховується в середньому 2-5, жилих колоній гризунів. На ряді площ під багаторічними травами, подекуди неугіддях мають місце 3-4 жилих колоній, у Чернівецькій та Херсонській областях до 7 колоній гризунів.

Окрім цього у Степу, південному та центральному Лісостепу на незораних полях після збирання врожаю зростає кількість особин курганчикової миші, яка зелених рослин майже не споживає, проте харчується насінними кормами із культурних та диких злаків.

За словами фахівців, у зниженні чисельності мишоподібних гризунів, зокрема полівок, важливу роль відіграє система запобіжних заходів.

«Знешкодження їх в першу чергу досягається вчасною та якісною зяблевою оранкою, яка руйнує нори і знищує кормову базу, при цьому гине або травмується третина дорослих і всі молоді особини гризунів. Наявність 3-5 і більше жилих колоній на гектарі посіву свідчить про загрозу суттєвих пошкоджень рослин та необхідність захисту шляхом застосування родентицидів», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, захисні заходи проти поширення мишоподібних гризунів проведені на площі 86 тис. га, в т.ч. оброблено 32 тис. га озимих зернових культур.