18 жовтня 2018, 13:40, Урожай

Садівник з Київщини займається вирощуванням органічної малини екстра-класу

Зараз у господарство обробляє 70 га земель, 37 з яких засаджено органічною ягодою ремонтантного сорту малини, яка плодоносить із середини літа до перших морозів, пише uatv.ua.

«Починав із 12 соток. Бачив перспективу в цій культурі, яка принесе доходи на українському та європейському ринку. Закуповував якісні ремонтантні сорти, які мають високий потенціал врожаю», — розповідає Сергій Савчин.

За словами фермера, з одного гектара насаджень вдається отримувати до 8 т/га органічної продукції екстракласу, яка йде на експорт. Найважчим у ході закладання таких плантацій було підготувати землю.

«Весь процес підготовки землі для вирощування органічної ягоди — дуже складний… Земля повинна відпочити, не оброблятися протягом 5 років гербіцидами, пестицидами, щоби була цілина», — розповідає садівник.

Вся ягода, яка вирощується в господарстві, сертифікована за класом «органік», тобто продукт вирощено, зібрано й перероблено відповідно до екостандартів, прийнятих у Європі.

«Наша ягода — екстракласу. Перевіряється в німецьких лабораторіях. У нас і листя, і ґрунт беруть на аналіз. З цими висновками ми можемо сміливо йти крок у крок з європейським товаром на одному рівні. Ми ягоду продаємо не тільки в Україні, вона також іде на експорт», — говорить фермер.

У планах фермера — не зупинятися на досягнутому та розширювати асортимент вирощуваних органічних культур. Скоро на його полях можуть з’явитися також полуниця, аґрус та смородина.