18 жовтня 2018, 08:30, Урожай

Україна вирощує половину всієї не ГМ-сої в Європі — експерт

Такими даними експерт поділилась в ефірі AgroFM, передає agroday.com.ua.

За її словами, таку продукцію дуже охоче купують в країнах Євросоюзу. Щороку там споживається 16,5 млн тонн сої. Із них приблизно 80% доводиться на імпорт. При цьому, основні постачальники — це країни Латинської Америки. Вони мають значно нижчу собівартість вирощування цієї культури, кращі умови вирощування та величезні врожаї. Єдиним недоліком є те, що ця їх соя — генно модифікована.

«Але європейський споживач бажає мати екологічну, здорову продукцію і розуміти постачальників всіх інгредієнтів цієї продукції. Латинська Америка для них є далеким та незрозумілим постачальником. Натомість Україна значно ближча до споживача і має реальну змогу постачати», — зазначає Володимир Пугачов, регіональний менеджер з якості Donau Soja.

Додаючи, що зараз у нас вирощується приблизно 4 млн тонн сої. Близько половини експортується. При цьому врожайність культури набагато нижча, ніж в ЄС. Якщо там збирають на рівні 4 т/га, то в Україні в середньому 2 т/га.

На думку експертів, якщо в короткостроковому періоді фермери приділятимуть увагу розвитку технологій, то без збільшення посівних площ вони можуть наростити врожаї вдвічі. Для цього Donau Soja готова поділитися з українськими виробниками технологічними напрацюваннями сербських фахівців.

Залишається єдина складність — виконати контракт на поставку не ГМ-товару. Фахівець розповідає, що в Україні існують ризики змішування партій в портах. І якщо на 1000 бобів 9 виявляться генно модифікованими, вся партія вважатиметься контамінованою.