17 жовтня 2018, 14:45, Україна

Вермиферма з виробництва біогумусу окуповується в середньому за 3 роки

Про досвід створення вермиферми та рентабельність такого бізнесу розповіли Юрій Поляков та Ірина Миронова, пише delo.ua.

За словами засновників вермиферми, вийти в «нуль» можна за півроку, після того, як кількість сімей досягне 200. При цьому в подальшому кількість сімей можна піднімати до 400, без істотного збільшення зайнятості співробітників і розширення площ. Орієнтовна оцінка часу окупності початкових вкладень становить 3 роки.

«Спочатку в проект вкладали в середньому 50 доларів на місяць і виділяли на нього близько 5-7 годин на тиждень, — це було хобі. Проект орієнтований на два ринки — рибальських наживок і біогумусу», — розповідають засновники «Львівського хробороба»

Юрій Поляков радить починати розведення з 50 сімей. При правильному догляді кількість черв'яків збільшується приблизно вдвічі кожні 2-3 місяці, через півроку основною проблемою стане вже пошук можливостей збуту.

«Щоб вийти на зарубіжні ринки, потрібно мати у своєму розпорядженні потужностями від 500 сімей. Якщо ж ви хочете продавати біогумус виробникам органічних товарів в Україні, вам знадобиться сертифікація, вартість якої становить 15 тис. гривень на рік», — говорить Юрій.

Окрім цього, радить спочатку близько року спробувати різні методи вирощування і знайти для себе найефективніший. Такий підхід може тривати довше, але обійдеться вдвічі дешевше.

«Львівському хроборобові» запуск вермиферми обійшовся в 23,8 тис. грн. Це були витрати на черв'яків, оренду приміщення, комунальні платежі і мінімальне обладнання.