9 лютого 2017, 15:24, Україна

Реальні площі під лохиною вдвічі більші офіційних даних

У цьому переконані фахівці «АПК-інформ: овочі та фрукти».

Обсяги вирощування лохини в Україні стабільно зростають. Через це її навіть включили до переліку культур, за якими звітують українські виробники. Тільки за 2016 рік площі під цією культурою зросли майже на 40%, а валовий збір — на 23% в порівнянні з попереднім роком.

Згідно з попередніми офіційними оцінками, в 2016 р в Україні під лохиною високорослою було зайнято 500 га, з яких 400 га — насадження в плодоносному віці. Таким чином, валовий збір цієї ягоди в країні оцінюється на рівні 1,26 тис. т. Однак галузеві експерти підкреслюють, що в даному випадку не враховані ті обсяги лохини, які вирощуються в господарствах населення, оскільки їх статистичний облік поки відсутній.

За оцінками аналітиків, реальні площі під лохиною в Україні і урожай цієї ягоди значно вищі, ніж наводиться в офіційних звітах.

За даними спільного дослідження ТОВ «Фруктовий Проект», ТОВ «ФруТек», Інституту садівництва НААН, в 2016 році площа під насадженнями лохини високорослої перевищила 1 тис. га, що вдвічі більше, ніж офіційні дані. Аналогічно результати дослідження свідчать, що валовий збір лохини високорослої в минулому році склав 2,43 тис. т, що також в 2 рази перевищує офіційні показники.