16 жовтня 2018, 18:06, Урожай

Гарбузи вигідно вирощувати для виробництва олії — фермер

Леонід Гасюк вирощує гарбузи передусім заради олії. За словами фермера, найкраще для цього підходять саме голонасінні гарбузи, пише expres.online.

«Насіння заготівельники приймають по 40 грн/кг. А як посівний матеріал воно коштує уже 400-600 грн/кг. А ще потрібно врахувати витрати на збирання врожаю, на сушіння. Тому вирішив, що найкраще вичавлювати олію, за літр отримую 600 грн», — розповідає фермер з Хмельниччини.

За його словами, один літр гарбузової олії можна вичавити із 4 кг насіння. За сезон фермер загалом збирає до 2 тонн насіння. За тиждень чоловік виробляє до 12 л олії, за місяць — близько 40 л.

«Коли починав займатися вирощуванням гарбузів, то лише купував насіння, тепер висіваю переважно власне. Добриво сам заготовляю: шукаю листя, бур'ян, роблю з цього компост. Іноді купую компост з ферми», — ділиться Леонід Гасюк.

Насіння висіває навесні, щойно прогріється ґрунт. Ростуть гарбузи в середньому 110-115 днів. Для високих врожаїв, щоправда, необхідне зрошення. Для збирання врожаю фермер використовую свій комбайн.

«Сушку купив за 25 тис. грн. Вона працює повністю на дровах. Чавлю олію на маслопресі, його вартість 15 тис. грн», — додає фермер.