16 жовтня 2018, 11:00, ЗЗР

В гербіцидах виявлено хімічну сполуку для захисту здоров'я людей

Вчені встановили, що хлоримурон-етил впливає на ряд грибків, що провокують потенційно смертельні інфекції, які особливо небезпечні для людей, пише phys.org.

За словами Люка Гуддата, доктора Квінслендського університету, у ході дослідження доведено, що певний клас комерційних гербіцидів здатен зупинити поширення небезпечних інфекцій.

На цю ідею дослідників наштовхнула наявність у рослин і грибків схожого ферменту, який пригнічують хімікати. Вчені протестували 5 типів речовин, перевіряючи, чи зможуть вони вплинути на важливий ензим таких видів, як Candida albicans та Cryptococcus neoformans. В результаті хлоримурон-етил впорався з завданням найкраще.

«Таким чином нам вдалось усунути ключовий метаболічний крок у виробництві трьох типів необхідних патогенів амінокислот. І, що важливо, у людей цей ензим відсутній. Його амінокислоти надходять з їжею, тому шанси отруєння організму пацієнта мінімальні», — зауважив науковець.

Автори дослідження визнають, що до початку клінічних випробувань і виходу на ринок, необхідні додаткові дослідження, проте наразі потенціал хлоримурон-етилу оцінюється дуже високо.