15 жовтня 2018, 11:40, ЗЗР

Звичайних бджіл можна використовувати в якості розпилювачів біопестицидів

Згідно технології, бджоли, залишаючи свій вулик, спочатку проходять по таці, яка посипана органічним порошком-пестицидом Vectorite, збирають його як пилок. Потім вони залишають цей порошок на кожній рослині під час запилення. В результаті біопестицид поглинається рослинами, що дозволяє їм блокувати захворювання, передає Kurkul.com.

Вперше така концепція була розроблена приблизно 20 років тому професорами університету Гельфа. Зараз вчені консультують BVT від моменту її створення у 2012 році.

Ашіш Малік, генеральний директор BVT зазначив, що дана технологія застосування біопестицидів є більш ефективною та екологічною за традиційні способи обприскування.

«Є багато біологічних продуктів, які сьогодні використовуються фермерами, але спосіб їх застосування такий самий, як і при застосуванні традиційних хімікатів, а саме — аерозольне обприскування, що призводить до втрати великої кількості води та препаратів», — сказав він.

Генеральний директор BVT також підкреслив, що біопестициди не лише захищають від комах і бактеріальних захворювань, таких як сіра гниль, а також стимулюють ріст і підвищують енергію рослин.

З 2016 року компанія BVT вже встигла провести ряд досліджень впливу розповсюдження біопестицидів бджолами на різних культурах, серед яких чорниця, полуниця та тепличні помідори в таких країнах, як США, Канада, Мексика, Іспанія та Італія.

«Результати показали, що ми маємо рівноцінний або кращий вплив на врожай, у порівнянні з хімічною програмою. У деяких випадках ми показали, що дана технологія може бути прямим замінником, в інших випадках було доведено, що використання бджіл та хімічної програми може призвести до отримання дійсно великого врожаю», — повідомляє Ашіш Малік.

Вже доведено, що ця технологія є безпечною, як для бджіл, так і для людей.

Компанія BVT незабаром буде комерційно запускати свою технологію для виробників полуниці та чорниці в південно-східному регіоні США. Також має намір подати заявку в Європейський Союз у 2019 році. Наразі компанія веде переговори з потенційними партнерами в різних країнах світу.