14 жовтня 2018, 13:00, Технології

Різнокольорові теплиці даватимуть вищі врожаї, захищаючи рослини від шкідників

Прототипи різнокольорових сіток, над якими в даний момент працюють іспанські науковці дозволяються змінювати передачу, поглинання та відбиття світла в теплиці, збільшуючи його розсіювання, змінюють спектр ультрафіолетового та інфрачервоного світла, пише sungardening.co.uk.

Згідно з попередніми результатами випробувань, заміна традиційних сіток кольоровими може поліпшити якість продукції, підвищити її врожайність, викликати більш раннє дозрівання культур.

«Особливість цих типів сіток, що поліпшують використання сонячного світла, дозволить вирощувати тепличні культури в літні місяці, в той час, коли ця продукція пропадає з ринків унаслідок високих температур, адже підвищені температури є обмежуючим фактором для виробництва сільськогосподарських культур», — зазначив Йозефа Лопес дослідник IMIDA.

Блокуючи ультрафіолетове випромінювання, що необхідно для розвитку комах і хвороб фотоселективні сітки дозволяють суттєво скоротити їх вплив на рослини.

«Більшість процесів фізіологічного розвитку рослин, комах і хвороб залежать від світла, який вони отримують. Найбільш зручними компонентами для отримання бажаного фізіологічного впливу на культури і захисту їх від шкідників і хвороб можуть стати фотоселектівні мережі затінення», — заявив Хуан Антоніо Фернандес, професор з UPCT.

Однак дослідники попереджають, що перед використанням цих нових матеріалів слід враховувати  їх вплив на природних запилювачів і корисних комах, які використовуються в біологічній боротьбі з шкідниками.

Випробування фотоселективних сіток є частиною проекту FEDER «Інновації для підвищення продуктивності за допомогою захисту рослин».